Klinisk forskning för en bättre hälsa
Seminarium, fredag den 9 mars 2012, Skellefteå lasarett.

Från vänster: Göran Hallmans, Kurt Boman, Lars Weinehall, Jan-Håkan Jansson, Lars Johansson
Kurt Boman inledde med att hälsa de cirka hundra åhörarna och talarna välkomna.
Han berättade sedan om hur det hela började för hans del med forskningen. 1974 fick han tillsammans med Bengt Mattsson, Umeå, en artikel publicerad i den ansedda medicinska tidskriften Lancet. Den handlade om Buronils användning vid Huntingtons Chorea. Andra medarbetare genom åren har varit t ex överläkarna Hans Möllerberg och Swante Allgulander och apotekare Jan-Erik Ögren.
1983 doktorerade Kurt på Digitalisanvändningen i Skellefteå – Sverige och 1984 bildade han den lokala forskningsstiftelsen ”Stiftelsen för Medicinska forskning i Skellefteå” tillsammans med Swante Allgulander och Jan-Erik Ögren.
Intresset för läkemedelsanvändningen började tidigt bland annat med visionen ”Inte ett piller för mycket men heller inte ett piller för litet till rimliga kostnader”.
Den lokala forskningen koncentrerade tidigt på hjärt-kärlområdet t ex hjärtinfarktförekomsten, hur en blodpropp bildas med mera.
1985 startades Norsjöprojektet för att få ner kolesterolhalten i hela befolkningen och därigenom minska överdödligheten i hjärtinfarkt med mera. Norsjöprojektet blev en förebild för hälsoarbetet i Västerbotten, Sverige och världen.
Nya samarbetspartners blev Lars Weinehall, Göran Hallmans, Jan-Håkan Jansson med flera. Claes Lundgren som skrev boken ”FAS-ut” om hur man avslutar läkemedelsbehandlingen.
Kurt, som just fyllt 67 år, kommer att bli senior professor för Umeå universitet och kan härigenom fortsätta som motor för den medicinska forskningen i norra Västerbotten med placering på Forskningsenheten på Skellefteå lasarett.
Västerbotten som låg sämst till vid död i hjärtinfarkt klättrade till en hedrande andra plats i att vara bäst 2004—2006. Lokala forskningsstiftelsen har på sina dryga 25 år gett sitt stöd till ett stort antal doktorander. Bäst av Sveriges länsdelssjukhus och har blivit en förebild för andra.
Lars Weinehall, Umeå talade om ”Västerbottens hälsoundersökningar – en guldåder för bättre hälsa. Han inledde med ”Västerbottningar är också människor men inte så länge”. Det förebyggande arbetet startade i Norsjö för att minska överdödligheten i hjärtinfarkt och diabetes. Hela kommunen engagerades i att försöka ändra kosten, motionera mera, odla nyttiga grönsaker, äta mera frukt bland annat genom att märka ut nyttiga livsmedel. Med ett rött hjärta först, som senare blev ”nyckelhålet” för hela Sverige. Ät mindre fett men också nyttigt fett, minska rökning och alkoholintaget med mera. Alla Västerbottens kommuner följde sedan efter med egna slogans. Till och med 2011 har 140 000, 30-, 40-, 50- och 60-åringar deltagit. Det är det mest omfattande registret i världen. En riktig guldgruva att ösa ur.
Rökning – Västerbotten har lägsta antalet rökare 2010, bara 9 %, lika för kvinnor och män, lägst i Sverige/Europa och världen. Motionerandet, promenader, har ökat bättre för kvinnorna.
När det gäller nya modeflugan LCHF – Högfettskosten har fått kolesterolvärdena att börja stiga med risk att hjärtinfarkterna ökar. ”Bättre att skära bort fettet på tallriken än på kirurgen”. Enligt ICA har smörförsäljningen ökat med 6 %, crème fraiche med 15 %, fetare yoghurt med 16 %, vispgrädde med 10 %. Godis säljs lika mycket som tidigare. När man frågar om hälsotillståndet påstår sig män alltid må bättre än kvinnorna. En sista uppmaning från Lars var: ”Sök bästa kunskap och tillämpa den, kämpa ända in i kaklet”.
Göran Hallmans, chef för Medicinska biobanken i Umeå, talade om en strategisk källa för bättre hälsa. Det hela startade uppe i Norsjö 1985. Norsjöborna åt mycket fett och efter pensioneringarna rörde de sig mindre och drabbades av hjärt-kärlproblem. Man fick stöd av politikerna, bland annat Mary Frank. Massmedia intresserade sig snabbt för projektet och spred massvis med artiklar såväl lokalt som nationellt. Det blev en halvering av dödligheten i hjärtinfarkt. Nordkarelen i Finland var förebild i Norsjö vad gäller uppbyggnad av projektet och resultaten. Danskarna har lagt ökad skatt på det farliga fettet. Stiftelsen Stegen, med bland annat Börje Edman, är ägare för Biobanken som betytt mycket för forskningen och kommer framöver att betyda ännu mera.
Lassakören, under ledning av Leif Åkesson, kom helt överraskande in och sjöng tre olika Beatleslåtar som sedan fick stående applåder.
Jan-Håkan Jansson och Lars Johansson, medicin-geriatriska kliniken, Skellefteå, talade om ”Framtida forskningsprojekt – vart är vi på väg”. Man blir verkligen imponerad av all hjärt-kärlforskning som bedrivits i Skellefteå i mer än 25 år. Det har placerat Skellefteå på Sverigekartan men även internationellt. Det viktigaste är att man startat upp nya viktiga projekt och ska fortsätta på den inslagna vägen. Marcus Lind doktorerar i slutet av april på Campus. Nästa höst kan det i bästa fall bli ytterligare tre kvinnor som doktorerar.
Mötet avslutades med att åhörarna fick ställa frågor bland annat om vilken forskning man ska bedriva. En panel bestående av föredragshållarna svarade på frågorna. Det blev stående applåder när mötet avslutades.
Efter mötet var det Öppet hus för Kurt i lasarettets matsal, Lassarangen. Där bjöds på olika snittar och dryck samt tårta med kaffe.
Många ville tacka Kurt för ett långt och framgångsrikt forskningsarbete med tal och presenter. Det blev en informativ och lyckad dag.
Kurt kommer att vara kvar och arbeta samt forska bland annat som senior professor vid Umeå universitet. Han kommer även att fortsätta sin läkartjänst i Skellefteå men med ett mindre antal timmar.
Jan-Erik Ögren
Sekreterare