Övervikt och fetma
Hur ska vi hitta en strategi i Skellefteåområdet?
Inför cirka 75 åhörare från sjukvården - läkare, sjuksköterskor, dietister, arbetsterapeuter, skolsköterskor, äldreomsorgspersonal, farmaceuter, politiker med flera hölls ett seminarium om övervikt - fetmaproblematik på lasarettet i Skellefteå den 13 maj 2008. Den 9 april 2008 hölls ett liknande seminarium med föreläsningar av professor Stephan Rössner, Huddinge och överläkare Erik Bergström, Umeå för att få en uppfattning om problematikens omfattning.

Jan-Håkan Jansson, överläkare medicin-geriatrik-kliniken i Skellefteå inledde med "Fetma - epidemiologi"
BMI har i västvärlden ökat snabbt och då särskilt i USA de senaste 15-20 åren. Fetma med BMI >30 ökar i alla åldersgrupper men särskilt i gruppen 25-34 år. BMI och utbildning - ju högre utbildning desto lägre BMI. Riskerna för sjukdomsproblem till exempel stroke, hjärtkärlproblem, demens, cancer med flera ökar med höga BMI. Man har även börjat mäta midje- och höftmått samt räkna ut kvoten mellan dem för att få kompletterande mätmetoder till BMI. Höftmåttet har ökat sedan 1986 och på senare tid även midjemåttet. Midjemåttet skall man hålla ögonen på, det bör ej vara över 95 cm. Att hålla en stabil vikt - även om det är övervikt är viktigare än att jo-jo-banta med kraftiga ner- och uppgångar i vikt. Det senare leder till en ökad dödlighet. Bukfetma är alltså extra farlig. Rökstopp, fysisk aktivitet, riktig näringsrik kost har god effekt på hälsan, liksom måttlig viktnedgång på 4-5 kilo.

Leif-Göran Carlsson, överläkare och verksamhetschef på medicin-geriatrik-kliniken i Skellefteå talade om sina erfarenheter från överviktsmottagning på 1990-talet.
På 1990-talet fanns en överviktmottagning med ett team av sjuksköterska, dietist, läkare m fl. Man hade gruppinformationer om kost- och motionsvanor, bassängträning, stavgång, fotografering, viktmätning en gång i veckan. Resultatet följdes upp och "grupptrycket" ledde till relativt fina resultat. Samarbete med vårdcentraler, Korpen m fl. Projektet lades ner av ekonomiska orsaker.

Jan-Eric Eriksson, överläkare barnkliniken, Skellefteå.
Jan-Eric Eriksson pratade om övervikt och fetma hos barn som haft en snabb ökning. I Umeåområdet har ökningstakten bromsats upp vilket ger hopp för framtiden. Överviktiga barn har oftast överviktiga föräldrar därför gäller det att tidigt påverka familjens mat-, motions- och rörelsevanor till exempel genom grupputbildning för föräldrar liksom samarbete med förskola, fritids och skolpersonal som har hand om mathållningen. Barn äter vad vuxna serverar. Vissa barn kan få köpa godis för 50-80 kronor/vecka, dricka mycket läsk, sitta framför dator, spela spel, titta på video m m. Skolsköterskor upptäcker ofta barn med överviktsproblem men har få skolläkartimmar och har ingen att remittera dem till. Försök med dietist eller via vårdcentral. Att avstå godis så kallat "godislöfte" fungerar bra för många barn efter ett par veckor.
Hur motiverar man föräldrar och barn till livsstilsförändringar? Vad gör man då de får ett återfall till sitt gamla ogynnsamma beteende? Tänk ut en plan i förväg vad man gör då - ge inte upp. Mål: för att uppnå en stabilt vikt: gör små delmål på en lång resa.

Maria Wennberg, dietist i primärvården.
Maria pratade om bra kost till exempel mycket frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, fisk 2-3 gånger i veckan, hög andel omättade fettsyror. Äta mindre än vad man gör av med. Förslag måltidsordning för medelålders person kan vara: Frukost med fil, ägg, frukt. Mellanmål frukt eller en smörgås med pålägg/grönsaker. Lunch. Mellanmål exempelvis frukt. Middag. Kvällsmål med frukt eller ett glas mjölk och smörgås. Man kan "unna sig" till exempel lite lördagsgodis/nötter.
För att förbränna ätandet av en påse chips krävs 4 timmars fysisk aktivitet. Man bör varje dag ha minst 30 minuters fysisk aktivitet till exempel gymnastik, stavgång, promenader o s v. använd gärna tallriksmodellen med 50% grönsaker, 25% potatis/ris/pasta och 25% med kött/fisk/ägg/mjölk för näringsbehovet. Tugga maten väl, en måltid bör ta minst 15 minuter så att kroppen hinner uppnå mättnadskänsla - försöka att inte backa om av maten.

Berti Ekstedt, distriktsläkare och läkemedelskommitténs informationsläkare pratade om fetma och läkemedel vid viktreduktion.
Det finns tre läkemedel. Xenical tas tre gånger om dagen vid huvudmåltider och hämmar upptaget av fett. Reductil tas en gång om dagen och påverkar mättnadskänslan. Acomplia tas en gång om dagen och påverkar motivations- och belöningscentra i kroppen. Påverkan på vikten: Xenical cirka 3 kilo midjemåttet minskar cirka 2 cm, Reductil och Acomplia 4-4,5 kilo och midjemåttet minskar 4 cm. Kostnad för läkemedlen från 4667 kronor till 8026 kronor. Medlen har effekt på kort sig, man vet lite om långtidseffekterna och påverkan på till exempel stroke och hjärtkärlsjukdomar. Det behövs motiverade patienter och uppföljning med vägning en gång i månaden.

Lars Boman, överläkare på kirurgen i Lycksele.
Lars Boman har hållit på med operation av överviktiga (BMI 40) sedan 1980-talet. Redan på 1950 talet skedde den första lyckade magtarmoperationen. Typerna av magtarmoperationer har på de senaste 20 åren varierat något. Sammanfattning av effekten finns dokumenterad av SBU/Socialstyrelsen (NIOK). Patienter som opereras är i ålderintervallet 18-60 år. En del blir av med hela till halva övervikten.
Vilka opereras?
BMI 40 i Västerbotten, andra har 35 som gräns. Operation leder till minskning av diabetes, sömnapné (80-90% blir klart bättre), hjärtkärlsjukdomar (man kan vinna upp till 12 år i överlevnad), muskelbesvär, gastro- och esofageal reflux, vissa cancertyper. I Europa drabbas 33 000 överviktiga av vissa cancertyper. En del operationer ger inte önskat resultat, ibland beroende på att patienten inte ändrar sitt ätbeteende. Varje operation kostar 120 000 kronor.
Dagen avslutades med frågor och diskussion. Bland annat påpekades av FoU-staben i Skellefteå att man vid ett kommande möte bör ta upp arbetet med att förebygga övervikt och fetma. Kort nämndes då ett samarbete med memeologen, tandvården, barn- och ungdomskliniken. Arbetet börjar redan på mödravårdcentralen medan barnet ligger i magen. Man tar upp mat- och rörelsevanor.
Arrangör för seminariet var Stiftelsen för Medicinsk forskning i Skellefteå och lokala läkemedelsrådet som bad att man skulle ta fram ett utbildningsförslag.